Zorgverzekering 2024 veelgestelde vragen

Waarom moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen in Nederland heeft recht op goede gezondheidszorg. Daarom zijn wij allemaal verplicht een om zorgverzekering af te sluiten en een financiële bijdrage te leveren. Als iedereen meebetaalt aan de zorg van een ander en de kosten met elkaar deelt, dan blijft de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk. Het kan zijn dat je onverwachts ziek wordt en medische zorg nodig hebt. Dan worden je kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

Welke premies betaal ik voor de zorgverzekering?

Voor de zorgverzekering betaal je premie die uit een inkomensafhankelijke en een nominale premie bestaat. De inkomensafhankelijke premie wordt automatisch door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden op je loon of uitkering. En een nominale premie. Je hoeft alleen de nominale premie (zorgpremie) rechtstreeks te betalen aan de zorgverzekeraar. De zorgpremie betaal je iedere maand, maar je kan er ook voor kiezen om in 1 keer te betalen voor een heel jaar.

Wat dekt de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt de noodzakelijke medische zorg en bestaat uit een wettelijk bepaald basispakket. In het basispakket van de zorgverzekering vergoeden zorgverzekeraars veelgebruikte geneeskundige zorg, zoals zorg door een huisarts. Bekijk hier wat in het basispakket van 2024 is opgenomen. Voor zorg buiten het basispakket kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Soms zul je een vragenlijst over je gezondheid moeten invullen.

Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis?

Als je een basisverzekering afsluit dan kan je kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. Een combinatie tussen deze 2 polissen is ook mogelijk. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgaanbieders.
Bij een naturapolis kies je voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft. De zorgkosten worden dan direct door de zorgverzekeraar betaald. Als je toch besluit om gebruik te maken van een ander zorgaanbieder, dan moet je rekening houden dat je de rekening eerst zelf betaalt en ook geen volledige vergoeding krijgt.
Bij een restitutiepolis kies je zelf een zorgaanbieder. Het is dan mogelijk dat je de rekening eerst zelf moet voorschieten. Deze rekening kan je daarna declareren bij de zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar een overeenkomst met de zorgaanbieder heeft, dan hoef je de rekening niet voor te schieten.

Wat vergoedt een aanvullende verzekering?

De basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht en is je eigen keuze. Het is verstandig als je hoge zorgkosten hebt of deze in de toekomst verwacht. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, brillen en verschillende soorten therapieën. Ga voor jezelf na of je een aanvullende verzekering nodig hebt, wat het gaat kosten en bij welke zorgverzekeraar je terecht kan. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om je te accepteren voor de aanvullende verzekering.

Wat valt er wel en niet onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor de zorgkosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het eigen risico is in 2016 € 385. Deze kosten moet je eerst zelf betalen. Je hoeft niet voor alle zorgkosten betalen. Voor onderstaande zorg krijg je geen rekening toegestuurd van de zorgverzekeraar:

 • Zorg voor verzekerden jonger dan 18 jaar
 • Zorg door de huisarts
 • Verloskundige zorg en kraamzorg
 • Hulpmiddelen in bruikleen voor medische zorg
 • Zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
 • Zorg door de wijkverpleging
 • Nacontroles van orgaandonor (nier- of levertransplantatie)

Betaal ik minder premie als ik mijn eigen risico verhoog?

Je kan het eigen risico verhogen tot maximaal € 500 bovenop de verplichte eigen risico van € 385. Met een verhoogde eigen risico betaal je minder premie. Maar als je ziek wordt en medische zorg nodig hebt, dan betaal je eerst zelf het bedrag dat je aan eigen risico hebt gekozen.

Waar moet ik op letten als ik mijn kind verzeker?

Na de geboorte van je kind moet je je kind binnen vier maanden aanmelden bij een zorgverzekeraar. Het kind krijgt een eigen zorgverzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan mag je kind vaak tot 18 jaar gratis gebruik maken van dezelfde aanvullende verzekering. www.opvoeden.nl

Geldt de identiteitsplicht in de zorg ook voor minderjarigen?

In de zorg heeft iedereen, al vanaf de geboorte, een geldig legitimatiebewijs nodig. Neem dus de zorgpas én een identiteitsbewijs mee voor je kind bij iedere bezoek aan het ziekenhuis, de tandarts of een andere zorgverlener.

Moeten jongeren onder de 18 jaar ook betalen voor de zorgverzekering?

Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie of het verplicht eigen risico. Als je als ouder een aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan mag je kind tot 18 jaar gratis gebruik maken van dezelfde aanvullende verzekering. De tandartskosten worden tot 18 jaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

In Nederland zijn er ongeveer 40 zorgverzekeraars die bij elkaar 140 zorgverzekeringen aanbieden. Dit betekent dat je heel veel keuze hebt. Op het internet zijn er verschillende websites die zorgverzekeringen vergelijken.

Hoe sluit ik een zorgverzekering af?

Als je een zorgverzekering hebt gevonden die bij jouw zorgbehoefte past, dan kan je bij de zorgverzekeraar het aanvraagformulier opvragen, downloaden van de website van de zorgverzekeraar of online invullen. Je hebt de volgende gegevens nodig:

Burgerservice-/ of sofinummer
Rekeningnummer
Een geldig woonadres (BRP)*

*Als je geen vaste woonadres of verblijfplaats hebt, geef dan jouw postadres op. Als je dat ook niet hebt, dan mag de zorgverzekeraar je toch niet weigeren voor de basisverzekering.

Kan een zorgverzekeraar mij weigeren voor een zorgverzekering?

Een zorgverzekeraar heeft voor de basisverzekering een acceptatieplicht en mag jou niet weigeren. Voor de aanvullende verzekering heeft de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht.

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Je huidige zorgverzekeraar verstuurt jaarlijks de nieuwe zorgpolis uiterlijk op 19 november. Je hebt dan tot 1 januari de tijd om je zorgverzekering stop te zetten. Voor 1 februari moet je een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Na deze datum mag je niet meer wisselen van zorgverzekering.

Houd rekening met de volgende data:

Je oude zorgverzekering moet je vóór 1 januari 2020 opzeggen.
Je nieuwe zorgverzekering moet je uiterlijk vóór 1 februari 202020 afsluiten.
De ingangsdatum van je nieuwe zorgverzekering is altijd 1 januari 20202.

Als je voor 1 januari 2020 overstapt van zorgverzekeraar dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar automatisch je oude zorgverzekering op.

Ik ben niet tevreden met mijn zorgverzekering. Kan ik deze annuleren?

Je kan alleen van zorgverzekering wisselen als je op tijd (vóór 1 januari) je zorgverzekering hebt opgezegd. Heb je op tijd een nieuwe zorgverzekering afgesloten (vóór 1 februari)? Dan heb je 14 dagen bedenktijd om de zorgverzekering te annuleren. Dit moet je wel duidelijk vermelden bij de zorgverzekeraar. De rest van het jaar kan je niet overstappen van zorgverzekering.

Kan ik korting krijgen op mijn zorgverzekeringspremie?

Behoor je tot een bepaalde groep, dan is vaak korting mogelijk op de basispremie. Dit wordt collectiviteitskorting genoemd. Denk aan werkgevers, sportverenigingen, gemeentes, patiëntenorganisaties en vakbonden. Informeer bij je werkgever, gemeente of andere groep waartoe je behoort of er een collectief contract is waar jij mogelijk voor in aanmerking komt.

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. De zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Deze moet je aanvragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Hoe kan ik een klacht indienen over mijn zorgverzekering?

Heb je een klacht over je zorgverzekering? Ga dan naar je zorgverzekeraar. Probeer zo goed mogelijk te omschrijven waar je ontevreden over bent en stuur dit per e-mail of brief op naar de klachtenafdeling van je zorgverzekeraar. De contactgegevens kan je vinden in je polisvoorwaarden of op het internet. Is je probleem dan niet opgelost of ben je ontevreden met de reactie van de zorgverzekeraar? Dan kan je contact opnemen met de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Deze onpartijdige en onafhankelijke organisatie bemiddelt bij problemen tussen de verzekerden en de zorgverzekeraars en geeft een bindend advies bij geschillen tussen de verzekerden en de zorgverzekeraars.

Wat gebeurt er als ik de zorgpremie niet betaal?

Als je de zorgpremie niet hebt betaald, dan verstuurt de zorgverzekeraar je een betalingsherinnering. Als je niet reageert op de brieven van de zorgverzekeraar en je hebt een achterstand van 6 maanden, dan zal de zorgverzekeraar je aanmelden bij het Zorginstituut Nederland. Vanaf dat moment betaal je maandelijks € 127,91 (juli 2016).

Wat gebeurt er als ik onverzekerd bij de dokter terecht kom?

De rekeningen voor de medische zorg moet je dan zelf betalen. En de kans bestaat dat je boete moet betalen. Je krijgt eerst een brief van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Je hebt hierna drie maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van € 366,99 (2016). Heb je bij een volgende controle van ZIN nog steeds geen zorgverzekering, dan krijg je weer een boete van € 366,99. Bovendien word je automatisch aangemeld bij een zorgverzekeraar en blijf je verplicht een jaar verzekerd. De premie, € 122,33 (2016), wordt rechtstreeks ingehouden op het loon of uitkering. Bekijk hoe je een zorgverzekering kan afsluiten.

Ik ga op vakantie. Ben ik voor zorg verzekerd?

Ja, je blijft verzekeringsplichtig en dus verzekerd. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle medische kosten vergoedt. Check voor welke kosten je in het buitenland gedekt bent. Het is dan verstandig om een reisverzekering te nemen. Daarnaast kan het ook handig zijn een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met een buitenland dekking. Als je van plan bent om een wereldreis te maken of je gaat voor een lange periode naar het buitenland, dan bepaalt je zorgverzekeraar of je nog verzekerd bent. Het is altijd handig om dit vooraf te vragen bij de zorgverzekeraar.

TIP - Collectiviteitskorting voor iedereen!

 • 20% korting op je tandverzekering
 • 20% korting op aanvullende zorg
 • Zeer ruime keuzevrijheid
 • Gratis Tandongevallen-verzekering